Over Saskia

Ik ben Saskia van den Berg, begin veertiger en woon in Overschie. Geboren en getogen in Hillegersberg. Ik ben getrouwd en heb 2 tienerzoons.

Al op jonge leeftijd kwam ik aanraking met sport, omdat mijn beide ouders in de sport werkzaam waren. Op mijn 9e jaar assisteerde ik al bij de kleutergym. Zelf tenniste ik fanatiek, en mocht wel eens helpen met de lessen van de 4/5 jarigen. Fantastisch vond ik dat. Sinds die tijd wist ik dat ik later ook in de sport wilde gaan werken.

In 2001 heb ik de opleiding CIOS (centraal instituut opleiding sportleraren) in Goes afgerond. Met als hoofdkeuzevak tennislerares, licentie A en B, met aantekening rolstoeltennis. Kleinkeuzevakken: sport voor gehandicapten en meer bewegen voor ouderen. De keuzes uit die tijd ben ik momenteel nog steeds het actiefst mee!

Sinds 4 jaar heb ik de lessen ‘Bewegen op muziek’ van mijn moeder overgenomen, die dit 36 jaar lang heeft gedaan. Sommige dames zitten er al 40 jaar op, en kennen mij nog als baby. Fantastisch dat ik hen nu nog met veel plezier in beweging houd. Toen ik de lessen overnam heb ik de lessen hetzelfde gehouden, omdat de dames dit al gewend waren. Natuurlijk wel met gevarieerde oefeningen maar je merkt dat mensen het fijn vinden om een vaste opbouw/structuur te hebben. Daarnaast geef ik tennisles in tennisstadion Rotterdam in Ommoord/Terbregge aan volwassenen en jeugd.

Ik geef per week 6 lesuren “bewegen op muziek”, en ben sinds 2019 aan het werk als beweegdocent in verpleeghuis de State. Het belangrijkste vind ik om mensen in beweging te krijgen op een leuke en gezellige manier. Vitaliteit is belangrijk voor hen omdat het bijdraagt aan een goede gezondheid, verbetering van de algemene conditie en bewegen is gezond voor lichaam en geest. Omdat de lessen op een vaste dag/tijd plaats vinden is er ook een bepaalde structuur.

En het sociale aspect is natuurlijk ook belangrijk, gezellig met een groep samen bewegen en na afloop de mogelijkheid voor een drankje en een praatje. Ik krijg er zelf ook energie van. Ik begin mijn dag met enthousiaste mensen en ben zelf ook in beweging. Vooral de muziek is een extra stimulans. Het is superleuk om met deze enthousiaste doelgroep te werken. Vooral het “niet moeten” vinden mensen ook fijn. Eerder uitrusten of gewoon alleen naar de muziek luisteren. Het kan allemaal! Als iemand bij de les weg gaat en zegt het was weer heerlijk! Daar doe je het voor toch! Het kopje koffie na afloop van de les en nog even gezellig praten onder elkaar is een mooie afsluiting.

Ik vind het ook belangrijk dat mensen met een blessure mee kunnen doen met mijn les. Met een paar tips en aanwijzingen kunnen ze zonder problemen de oefeningen doen, al dan niet aangepast. Ik probeer de dames ook zo veel mogelijk persoonlijk te begeleiden. Mensen die dat graag willen krijgen een oefenschema voor de rest van de week. Aangepast aan de persoon zelf. Vaak loop ik ook rond om te kijken of iedereen de oefening goed uitvoert om bijvoorbeeld rugklachten te voorkomen.